Kilpailuta laina

Kilpailuta laina

Lainan kilpailutus on yksinketaista ja yhdellä hakemuksella on mahdollista saada useita tarjouksia eri lainapalveluilta. Tarjouksen jättäminen tapahtuu netissä täyttämällä helppo ja nopea hakemus. Hakemus lähetetään useille lainantarjoajille kilpailutettavaksi. Ensimmäiset lainatarjoukset lähetetään ilmoitettuun sähköpostiin välittömästi. Lainatarjouksien jälkeen alkaa kilapilutuksen tekeminen sekä tarjouksien analysointi. 

Analysoinnin tarkoituksena on tutustua tarkemmin jokaisen lainapalvelun tarjoamiin ehtoihin sekä kustannuksiin. Lainojen kilpailutus prosessi voi kuullostaa ajan tuhtaamiselta, se on kuitenkin kaikkea muuta sillä useimmat lainan kilpailututsta käyttäneet asiakkaat ovat säästäneet useita satoja ellei jopa tuhansia euroja. Tästä syystä suosittelemme hyödyntämään maksutonta kilpailutuspalvelua ja sen avulla löytämään markkinoiden edullisimman sekä luotettavimman lainan. 

Näin valitset parhaan lainan

Tärkeintä lainojen kilpailutuksessa on ehdottomasti lainatarjouksiin tutustuminen sekä ehtojen ja kustannuksien vertailu toisiin tarjouksiin. Tarjouksien analysoinnissa tulee kuitenkin ottaa huomioon keskeisimpiä sekä tärkeimpiä asioita. 

Lainan kustannukset ovat tärkein asia, joka pitää muistaa ottaa huomioon lainojen kilpailutuksessa. Useimmat kilpailutuksen tekijät kiinnittävät huomionsa ainoastaan lainan nimelliskoroon. Nimelliskorko ei pidä sisällään lainan kokonaiskustannuksia, joten älä kiinnitä huomiotasi pelkästään nimelliskorkoon sillä se ei kerro mitä laina tulee maksamaan. Kuitenkin 2020 uuden kuluttajasuojalain asettama korkokatto alennettiin 10 %, joten lainapalvelut eivät voi tarjota hakijoilleen suuremmalla korolla olevaa lainaa. 

Nimelliskoron sijaan kannattaa katsoa lainan todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko sisältää lainan kokonaiskustannukset. Laina sisältää useita kustannuksia, esimerkiksi notopalkkio, tilinhoitopalkkio tai avausmaksu. Kustannukset vaihtelevat lainapaikan mukaan. Useimmat lainapalvelut veloittavat lainasta avausmaksun joka käytännössä tarkoittaa lainasta perittävää käyttöönotto maksua. Nostopalkkion suuruuteen vaikuttaa nostettava lainasumma, joten usein suuremmilla lainasummilla on isompi avausmaksu. 

Avausmaksun lisäksi joissain lainapalveluissa on myös tilinhoitopalkkio. Tilinhoitopalkkio liittyy kuukausittaiseen lainanlyhennykseen ja lisäkulu peritään vaikka asiakas olisikin paperilaskun sijaan valinnut sähköisen laskun. Tilinhoitopalkkio ei ole yleensä kovin suuri summa, usein muutamia euroja. Kuitenkin jos valitsee laina-ajaksi pidemmän, niin pitkällä aikavälillä tilinhoitomaksu voi kasvaa suureksi. 

Lainan kustannuksissa voi esiintyä myös termi nostopalkkio, joka on usein joustoluotoissa. Se on lisäkustannus joka peritään lainatuotteista jossa voi tehdä nostoja oman tarpeen mukaan. Joustoluotossa ei esimerkiksi tarvitse nostaa koko summaa kerralla käyttöön, vaan nostoja voi tehdä tarvittaessa. Kuitenkin jokaisesta nostosta peritään oma nostopalkkio. Nostokulut voidaan ilmoittaa ennaltamääriteltynä summana tai tietty prosenttiosuus nostetusta lainasummasta. 

Tästä syystä suosittelemme huomioimaan muiden seikkojen sijaan lainan kokonaiskustannukset. Lainan kokonaiskustannukset sisältää kaikki lainaan liittyvät sivukulut sekä käytännössä se kertoo mitä laina tulee kokonaisuudessaan maksamaan. Kokonaiskustannukset ova usein paljon helpompi ymmärtää kuin esimerkiksi prosenttilukuina ilmoitetut muut kohdat. Lainan kokonaiskustannuksia kannattaa hyödyntää varsinkin lainan kilpailutuksessa.

Miksi tehdä lainojen kilpailutus?

Usein lainan kilpailutus saattaa kuullostaa aikaa vievältä pitkältä prosessilta. Nykyään netti tarjoaa kilpailutuksen nopeasti sekä vaivattomasti. Kilpailutukseen käytetty aika on sen arvoista, että sen avulla voi säästää jopa useita tuhansia euroja. 

Nykyään markkinoilla on useita kilpailutuspalveluita, kuitenkaan kaikki eivät ole niin luotettavia. Suosittelemme käyttämään lainojen kilpailuttamiseen Sortter.fi -palvelua.